Welke soorten pigmentvlekken bestaan er?

Pigmentcellen hebben een beschermende functie. Ze maken melanine aan om de huid te beschermen tegen de UV-stralen van de zon. Is het proces van melanine aanmaken verstoord dan hoopt melanine zich op en kunnen er vlekken ontstaan. Hier vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende soorten pigmentvlekken.

Café au lait
Soms zijn, al van bij de geboorte, de pigmentcellen op een bepaalde plek actiever dan ergens anders. Dat creëert een ‘cafe au lait’-vlek, een koffiekleurige verkleuring op de huid.

Irritatiepigment
Soms vormen zich pigmentplekjes na beschadigingen, ontstekingen of irritatie aan de huid. Bij acné bijvoorbeeld, of na een waxbehandeling of aan een operatiewonde. Dat noemen we ‘post-inflammatoire hyperpigmentatie’. Ook bijvoorbeeld de combinatie van zonlicht en medicijnen kan dit soort pigmentatie veroorzaken.

Melasma 
Deze pigmentvlekken komen voor bij vrouwen die zwanger zijn (het gekende ‘zwangerschapsmasker’) of de pil gebruiken. De donkerbruine vlekken zijn grillig en vaag van vorm. Ze vormen zich meestal op het voorhoofd, de jukbeenderen en de bovenlip. De exacte oorzaak van melasma is nog niet gekend, maar wat zeker is, is dat de zon of hormonale veranderingen een trigger kunnen zijn.

Ouderdomsvlekken
Eigenlijk noemen we ze beter ‘zonnevlekken’. Deze pigmentvlekken kunnen immers ook al ontstaan op jonge leeftijd. Ze worden veroorzaakt door de zon. Daarom vind je ze vooral op plaatsen die veel blootgesteld zijn aan de zon. Je handen bijvoorbeeld.

Poikiloderma van Civatte
Deze vlekken worden veroorzaakt door een pigmentstoornis in combinatie met zonneschade en verouderingsverschijnselen. Ze vormen zich vooral in de hals, bij vrouwen van middelbare leeftijd met een blanke huid. Ze zijn een combinatie van kleine rode bloedvaatjes, te veel pigment en te weinig pigment.

Sproeten
Sproeten komen vooral voor bij mensen met een licht huidtype en vaak ook bij rood haar. Ze ontstaan door blootstelling aan de zon in de kinderjaren, en je vindt ze meestal op het gezicht en de armen. Hoe ‘gevoelig’ je bent voor de ontwikkeling van sproeten, is genetisch bepaald.

Vitiligo
Deze vlekken ontstaan niet door pigmentophoping maar door pigmentverlies. Door de afbraak van melanocyten (pigmentcellen die pigment aanmaken), ontstaan er witte vlekken op de huid. Ze zijn verschillend van grootte en vorm. De vlekken spreiden zich geleidelijk uit. De oorzaak van vitiligo is onbekend maar erfelijke factoren kunnen een rol spelen.

Zomersproetjes
Wie enkel sproetjes krijgt in de zomer, rond de neus, onder invloed van de zon, heeft zomersproetjes. De vlekjes zijn ‘seizoensgebonden’. Ze verdwijnen in de winter.

Wens je meer info over de behandeling van pigment? Neem contact met me op. Er bestaan immers heel wat producten die de vlekvorming kunnen verminderen en je teint opnieuw egaler en helderder kunnen maken. 

In dit blogartikel vind je daar alvast wat informatie over.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x